OuderInzicht
  • Home
  • WAT DOEN WIJ?
    • Ouders in Evenwicht
    • Levend Verlies
    • Kennisbank
    • CP-Call
    • CP Zorgpad
    • Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie
  • WIE ZIJN WIJ?
  • CONTACT

Activiteiten OuderInzicht

‘Move up, module gezonde leefstijl’
Contactpersoon OuderInzicht: Minke Verdonk
Status: opstartfase


Dit project van Rijndam Revalidatie richt zich op het ontwikkelen en implementeren van een module gezonde leefstijl voor rolstoelgebonden jongeren van 4 tot 18 jaar. Gedacht kan worden aan coaching op gezonde leefstijl (bewegen, voeding, slaap, belasting/ belastbaarheid en eigen regie), het trainen van fysieke fitheid en sportadvies.

OuderInzicht is gevraagd om zowel tijdens de 1ste als de 2de fase van het project mee te denken en te adviseren over de ouderbetrokkenheid en de mate waarin ouders (en jongeren!) een actieve rol kunnen spelen bij de opzet, ontwikkeling en daadwerkelijke implementatie van de module.



‘WWW-wijzer’
Contactpersoon OuderInzicht: Karen van Meeteren
Status: afgerond


Hoe kan de WWW-Wijzer het beste ingezet worden? Op welke manier is de WWW-Wijzer voor ouders het best bruikbaar? Ontbreken er nog iets aan de WWW-Wijzer? En wat kunnen ouders nog meer gebruiken om zich te ‘empoweren’?
Voor vervolgonderzoek naar de WWW-Wijzer en de juiste implementatie ervan was arts en onderzoeker Mattijs Alsem op zoek naar de input van ouders. OuderInzicht heeft op zijn verzoek een inventarisatie uitgevoerd onder een groep ouders om deze vragen te beantwoorden. Er is een kort verslag geschreven en de resultaten zijn mondeling toegelicht tijdens een bijeenkomst in januari 2018 met alle betrokken partijen rond de WWW-Wijzer.


Voor de WWW-Wijzer (nu Kennisbank) klik je op deze link.

Voeding en slaap
Contactpersoon: Nicole Luitwieler
Status: halverwege het project (2018-2021)

CP Zorgpad is een driejarig innovatieproject, opgezet door Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Onderzocht wordt op welke wijze voeding, slaap en fysieke activiteit bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van kinderen met cerebrale parese (CP). OuderInzicht is op verschillende manieren betrokken bij het project.

Bij volwassenen met CP zien we een verhoogde kans op leefstijl-gerelateerde chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, en osteoporose. Door op jonge leeftijd preventief te starten met een zorgpad met aandacht voor de fysieke activiteit, voeding en slaap is de verwachting dat de gezondheid en kwaliteit van leven op de lange termijn, maar ook op de korte termijn, wordt verbeterd.
Het project start met het samenstellen van een geschikte ‘meetset’. Het gaat daarbij om een - voor ouders - haalbare manier om gedurende langere periode bij te houden wat zijn/haar kind eet; welke fysieke activiteiten zijn ondernomen en hoe de kwaliteit van slaap is.
De groep die betrokken is bij dit project, bestaat uit ouders, therapeuten en artsen (neonatologen en kinderrevalidatieartsen) van UMC Utrecht (locatie WKZ) en De Hoogstraat Revalidatie, aangevuld met professionals van Slaapcentrum Kempenhaeghe en Nutricia Research. Het project wordt gesubsidieerd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en staat onder leiding van dr. Olaf Verschuren en Raquel Hulst, onderzoekers bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.



Onderzoeksagenda
Contactpersoon OuderInzicht: Minke Verdonk
Status: afgerond (wordt vervolgd)


Welke onderwerpen spelen er bij ouders? Naar welke thema’s zou onderzoek gedaan moeten worden?
Samen met ouders van kinderen met een aangeboren lichamelijke handicap stellen OuderInzicht, de BOSK en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht een onderzoeksagenda op waarin de onderwerpen die ouders belangrijk vinden komen te staan. Hierdoor kan onderzoek meer gefocust worden op onderwerpen die echt belangrijk zijn in de praktijk.


Voor meer informatie over het proces én voor de Onderzoeksagenda zelf kan je klikken op deze link.
CP-CaLL – de ontwikkeling van taalbegrip – in samenwerking met het VUmc
Contactpersoon OuderInzicht: Karen van Meeteren
Status: opstartfase
 
Voor kinderen met ernstige fysieke beperkingen en daardoor problemen met praten is een test ontwikkeld om hun taalbegrip te testen, de C-BiLLT. Hiermee kan gekeken worden hoeveel een kind dat niet (goed) kan praten begrijpt van wat anderen zeggen.
Met deze test gaat vervolgonderzoek gedaan worden. Hierin wordt gekeken naar hoe het taalbegrip bij kinderen met een ernstig fysieke beperking zich ontwikkelt, of er bepaalde factoren zijn waarmee dit samenhangt en of er samenhang is tussen taalbegrip en hoe de kinderen communiceren.
OuderInzicht werkt in dit project mee aan het onderzoeksprotocol en zal gedurende het gehele vierjarige project betrokken zijn middels het bijwonen van bijeenkomsten.


Voor meer informatie klik je op deze link.
FAcebook Cp call project
EACD congres
Instructional Course EACD – ism. BOSK
Contactpersoon OuderInzicht: Karen van Meeteren (ism met Minke Verdonk en Carmen Kroon)

Status: afgerond

Op 19 mei 2017 verzorgde OuderInzicht een instructional course van 1,5 uur op het EACD congres in Amsterdam. Het EACD is een jaarlijks terugkerend europees congres over kinderrevalidatie waar artsen, wetenschappers en therapeuten samenkomen om kennis uit te wisselen.
Met 30 geïnteresseerden van over de hele wereld deelden wij (om half 8 ‘s ochtends!) onze kennis over ouderbetrokkenheid en wisselden wij op interactieve wijze ideeën uit met de deelnemers. Speciaal voor deze workshop ontwikkelden wij een flyer die gebruikt kan worden om ouderbetrokkenheid te vergroten.



Flyer ouderinzicht, EACD congres
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • WAT DOEN WIJ?
    • Ouders in Evenwicht
    • Levend Verlies
    • Kennisbank
    • CP-Call
    • CP Zorgpad
    • Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie
  • WIE ZIJN WIJ?
  • CONTACT